Erzurumlu’nun en çok sevdiği illerin başında geliyor Yalova.
Nüfusu 276 binden fazla olan Yalova’da yaşayan her 100 vatandaştan 4’ü Erzurumlu.
Zaten göç, seferberlikten bu yana yakamıza yapışan bir olgu.
Rus istilasına uğramışız, batıya göç etmişiz.
Karakıştan, rakımın yüksekliğinden, işsizlikten şikayet etmiş ve
Erzurum’a veda etmişiz.
Gitmişiz ama memleket hasretiyle de yanıp tutuşmuşuz.
Yaşamını, engellilere ve Erzurumlulara hizmet için adayan Lale Dondurmacı hanımefendi sayesinde Erzurum Kültür, Sanat ve Eğitim Derneği (ERSANDER) olarak biz de Yalova’ya bir çıkarma yaptık.
Hem de Maltepe’de Erzurum adını taşıyan bir derneğin, ‘para kazanmak’ için düzenlediği ve Erzurumluları derinden yaralayan skandal olayların yaşandığı etkinlikten sonra.
BÖYLE BİR ETKİNLİK YAPABİLİR MİSİNİZ?
Erzurum Teknik Üniversite Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak’ın sağladığı
olanakla Cumhuriyetin 99’uncu yıldönümü adına düzenlediğimiz karma sergiyi Yalova’ya taşıdık.
Yalova Valisi Muammer Erol, Yalova Belediye Başkan Vekili Mustafa Tutuk’un da hazır bulunduğu Kent Müzesindeki açılış töreni, tek kelimeyle muhteşemdi.
Kapımızı ve gönlümüzü hiçbir ayırım yapmadan herkese açtık.
Lale Dondurmacı’nın “Evlatlarım” dediği 20 engelli genç, ilk kez açılış sırasında sahne aldı ve marşlara eşlik ederek alkış topladı.
Açılışa büyük ilgi gösteren Yalovalılar ve hemşerilerimiz, sergilenen yüzden fazla eseri inceledi ve yapan sanatçıdan bilgi aldı.
Sergi dört gün açık kaldı ve Canip Cihangir, Doğan Hattatoğlu, Eşref Özoltulular, Fesih Özyurt, Gülseren Özgör Dinçer, Hakan Demir, M. Ali Akbulut, Mumahmet Mağ, Neslihan Arzu Keteci, Nevin Hanin, Öztürk Akkök, Sabri Topdağı, Selma Uygur, Tuba Karamehmetoğlu, Ümit Gergit, Veli Kurt’un değişik sanat dallarındaki eserleri büyük ilgi gördü.
Yine Maltepe’deki sözde etkinliğe bir laf atalım sonra devam edelim:
Adamlar; yarısı yağ, sözde bir şiş, cağ kebabı 35 liradan satmışlar.
Yazar Muzaffer Taşyürek, Kadir Sabuncuoğlu, Ümit Gergit ve Neslihan Arzu Keteci olarak biz ne yaptık?
Kitaplarımızı imzaladık ve satıştan elde edilen 5 bin liraya yakın geliri Yalova Yeni Yaşam Engelliler Derneğine bağışladık.
Satılmayan ve buram buram Erzurum kokan kitapların tümünü de Erzurumlulara ait derneklere hediye ettik.
Peki, siz böyle bir etkinlik yapabilir misiniz?
DERNEKLER NİLÜFER’DE NİYE MUTLU?
Bursa’da işadamı Taner Şahika, Erzurumlular Platformu oluşturmuş.
Yalova’ya geldi ve ERSANDER yönetimini davet etti.
Bursa’ya gittik, ERSANDER yönetimi olarak önce Değirmenönü Mezarlığında yatan Aşık Yaşar Reyhani'yi (06.03.1932-10.12.2006) mezarı başında dualarla andık.
Ardından Nilüfer Belediyesine ait Karaman Dernekler Yerleşkesinde bir sergi açtık.
Uludağ Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi, Eski Türk Dili Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Cengiz Alyılmaz ‘Erzurum’ konulu konferansta öyle bir Erzurum sevdası ortaya koydu ki, gözlerimiz yaşardı.
‘Erzurumlu mümessil’ olarak ünlenen sinema sanatçısı Burak Bozdağ, yeni bir film ve dizi çekmek için çalışma yaptıklarını belirtti ve konuşmasını Erzurum- Kars fıkraları ile süsledi.
Meslektaşımız Öztürk Akkök’ün yönettiği toplantıda Doğan Hattatoğlu, ERSANDER Başkanı ümit Gergit, Bursa eski milletvekili Ali Kul ve Nilüfer Erzurumlular Platformu Başkanı Taner Şahika Erzurum’u anlattılar.
Öte yandan etkinliğin yapıldığı CHP’li Nilüfer Belediyesine ait yerleşkeden bahsetmezsek haksızlık etmiş oluruz.
Yerleşke 3 bin 700 metrekarelik kapalı alanı kapsıyor.
Belediye, yerleşkeyi, sivil toplum kuruluşlarına tahsis etmiş ve tam 47 derneğe de ofis olarak kullanmaları için yer vermiş.
Hem de “bizden olan, olmayan” ayırımı yapmadan…
YALOVA GEZİSİNDEN İLGİNÇ NOTLAR
Etkinliğe katılan sanatçılardan ve yapılan gezilerden anekdotlar aktarmak istiyorum.
*Çınar ağacının dalının kesilmesini önlemek için Köşkün 4,80 metre yürütülmesini sağlayan Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Yürüyen Köşk’ünü hayranlıkla dolaştık.
*Başkan Ümit Gergit, pilot kalemle yaptığı, Çifte Minareli Medrese, Erzurum evi gibi, eserlerini sergiledi, ‘Ümit’çe Bakış’ isimli kitaplarını imzaladı ve geceleri de Erzurum derneklerinde düzenlenen çaylı sohbetlerde şiir okudu.
*Başkan Yardımcısı Doğan Hattatoğlu, çok değerli maketlerini şehir dışına götüremedi ama fotoğraf ve videolarla çalışmalarını anlattı, ehramdan yapılan kravat, yelek, mendil ve atkısı ile büyük sükse yaptı.
*Lale Dondurmacı, Muğla’dan gelen İç Mimar Gülseren Özgör Dinçer ve Neslihan Arzu Keteci’yi kendi evinde konuk etti ama “Bir çay bile içiremedim!” diye hayıflandı.
*Gülseren Özgör Dinçer’in babası Foto Spor’unsahibi Kemal Özgör. Gülseren hanıma birilerinin yaptığı haksızlık, sohbet sırasında ‘bomba’ gibi gündeme düştü, bizler de üzüntüsünü paylaşarak azalttık.
*Neslihan Arzu Keteci, hem ‘Sıla Özlemi’ kitabını imzaladı hem de arkadaşı Gülseren Özgör Dinçer ile birlikte çakıl taşlarından yaptıkları tabloları sergiledi.
*Birbirinden ilginç Erzurum fotoğrafları beğenilen gazeteci, yazar, fotoğraf sanatçısı Öztürk Akkök’ün ‘Erzurum Nedir?’ şiiri, Ümit Gergit tarafından seslendirildi ve gözleri yaşarttı.
Usta gazeteci Akkök’ün yaş gününü, gurbette dostlarla birlikte kutladık.
*Emekli Albay, resim konusunda Atatürk Üniversite’sinde yüksek lisans yapan Sabri Topdağı, sanata olan ilgi ve sevgisini, birbiri ardınca açtığı sergilerle perçinledi.
*Erzurum gecelerinde babası Raci Alkır’ın türkülerini seslendiren sanatçı Vahit Alkır, istek üzerine Yalova Valisi Muammer Erol’a makamında “Göç göç oldu/ Göçler yola dizildi” türküsünü söyledi.
*Sergiye en çok eserle katılan sanatçı unvanı alan Canip Cihangir, yapıtları kadar anlattığı ilginç fıkralarla ilgi odağı oldu.
*Emekli olduktan sonra Çınarcık’a yerleşen Numan Külekçi ağabeyimiz, özel olarak Yalova’ya geldi, sergimizi gezdi, bağış yaparak kitaplarımızdan aldı ve sanatçıları yazlığında kahvaltıya davet etti.
*Yazar, Tarih Öğretmeni Muzaffer Taşyürek son kitabı olan ‘Umudun Yeşerdiği Topraklar’ kitabını imzalarken çay içmeyi ihmal etmedi.
*Açılışta Erzurumlular için büyük sürpriz ‘Beleş Mehmet’ olarak ünlenen Uğur Laçin’di.
Ortak kahvaltımızda güzel bir dua yaptı, sonra da Fatih Terim taklidi yaparak hepimizi güldürdü.
*Açılıştan sonra yardımseverliği ile tanınan sanatçı Aysun Gemalmaz, İstanbul’dan getirdiği helvayı, ağız tatlılığı olarak sanatçılara paylaştırdı. .
*Ümraniye Erzurumlular Dernek Başkanı, meslektaşımız Erdal Yavuz, bu mutlu günümüzde sevincimize ortak oldu.
*İzmit’ten, Sakarya’dan, Bursa’dan gelen hemşerilerimizin sayısı oldukça fazlaydı.
*Yalova Yeni Yaşam Engelliler Derneği Başkanı Lale Dondurmacı, Yalova Erzurumlular Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı İsmail Demir, Çiftlikköy Erzurumlular Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Erdoğan Pasin, Altınova Anadolu Erzurumlular Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ferman Durmaz'a konukseverliklerinden dolayı teşekkürler.
***
FACEBOOK YORUMLAR