Sokak hayvanları için düzenleme Meclise sunuldu

 alo25 (Burak Tuğtağ) - Kamuoyunda yankı uyandıran başıboş sokak havyanları için sokak hayvanlarını koruma kanununda değişiklik yapılması üzere kanun teklifi TBMM’ye sunuldu.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler kanun teklifindeki detayları açıkladı. Güler 17 maddelik yasa teklifi hazırladıklarını belirterek, "Sahipsiz köpeklerin mevcut bakım evlerinin barınma imkanlarının niteliğinin artırılması, orada sağlıklı hayvanlarımızın daha iyi bakılması için bu hayvanların ötenazi yoluyla hayatlarına son verme noktasında bir imkan tanıyoruz"  ifadelerini kullandı.

Güler'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
“TBMM'de kabul edilen ev hayvanlarına dair sözleşme var. Hükme bağlanmış pek çok olay ve karar var. Kanunumuz sokak hayvanlarını bakım evine almayı, kısırlaştırılmayı, aşılanarak, sokağa bırakılması gibi uygulama var. 20 yıllık tarihinde raporlara baktığımızda 2.5 milyona yakın sahipsiz sokak köpeğinin kısırlaştırıldığı, 550 bine yakın sokak köpeğinin sahiplendirildiğine dair raporumuz var. Mevcut tedbirlere rağmen mahalli idarelerimizin yetersiz kaldığını görüyoruz. Bu durum nelere sebebiyet verdi. Kuduz riskli vakalar artmış durumda.
Belli ilçelerimizde karantina uygulanan, kuduz köpek nedeniyle karantina uygulaması yapılmak zorunda kaldı. Mevcut durum böyleyken bakanlık raporuna göre birçok kazanın meydana geldiği, bu kazalarda vefat eden vatandaşımızın sayısını 50-55 olduğu ortaya çıktı.”

Sokak hayvanları kanun düzenlemesi kapsamında;

Kuduz riski taşıyan saldırgan köpeklere ötanazi uygulanabilecek.
Sahiplendiği köpeği sokağa bırakanlara,hayvan başına 60 bin lira para. Cezası uygulanacak.
Sahiplenilmeden,kamusal alanda ya da başkasının arazisinde sokak hayvanı beslemek yasaklanacak.
Yakala-Kısırlaştır-Sal metodu terk edilecek.sokak hayvanları toplandıkları yere geri bırakılması uygulaması kalkacak.
Yerel yönetimler,köpekleri sadece”tıbbi nedenlerle “değil”kamu güvenliği açısından tehlike oluşturmaları” nedeniyle de uyutulabilecek. 

2004 yılında çıkarılan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında yakala-kısırlaştır-yerine bırak yöntemini uygulamaya geçmiş ancak etkin olarak uygulanmamıştır.

2024 yılı itibariyle Türkiye’de 4-10 milyon arası başıboş sokak hayvanı olduğu iddia ediliyor.

Sağlık bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü verilerine göre son 2 yılda 50’si çocuk 107 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.