İspirli Kudüs, Gazze ve Filistin şiirlerini bir araya getirdi
Muhammet Hanefi İspirli tarafından hazırlanan ve Türkiye'nin birçok ilinden şairlerin yer aldığı 'Kudüs Şiirleri Gökte Yapılıp Yere İndirilen Şehir' antolojisi ülke genelinde faaliyet gösteren Zafer Yayınevi yayımlandı.
Şair ve yazar Muhammet Hanefi İspirli tarafından hazırlanan ve Türkiye’nin birçok ilinden şairlerin yer aldığı ‘Kudüs Şiirleri Gökte Yapılıp Yere İndirilen Şehir’ antolojisi ülke genelinde faaliyet gösteren Zafer Yayınevi yayımlandı.
Kitapla ilgili açıklama yapan İspirli, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafından desteklenen ‘Kudüs Şiirleri Gökte Yapılıp Yere İndirilen Şehir’ antolojisinde 70 şairin şiirleri ile yer aldığını dile getirdi.
İspirli; kitaptaki şiirlerin İsrail terör devleti tarafından Filistin’de, Gazze’de planlı bir şekilde yürütülen soykırıma karşı bir ses olduğunu söyledi.
Kitabın tanıtımının Ocak ayı içerisinde yapılacak geniş katılımlı bir Kudüs Şiirleri Gecesi yapılacağını belirten Muhammet Hanefi İspirli yaptığı açıklamada şunları dile getirdi.
“Kudüs, edebiyatımızda oldukça önemli kentlerden biridir. Sözü edilen kent, klasik Türk şiirimizin yanı sıra çağdaş Türk şiirimizde de sıklıkla kullanılan mekânlardandır. Sezai Karakoç, Nuri Pakdil, Mehmet Akif İnan, Cahit Zarifoğlu, Cahit Koytak gibi şairler de tıpkı klasik Türk şairleri gibi Kudüs ve onunla bağlantılı olarak Mescid-i Aksa’yı şiirlerinde mekân olarak kullanmışlardır.
Kudüs mekânı yalnızca Türk şiirinde kullanılmamış bilhassa Arap asıllı şairler tarafından da kullanılmıştır. Nizar Kabbanî ile Adonis tıpkı Sezai Karakoç ve Cahit Zarifoğlu gibi şairlerin şiirlerinde kullandığı gibi bölgede yaşanan zulümleri dile getirmek maksadıyla şiirlerini yazmıştır.
İsimleri geçen şairlere, son yaşanan soykırım ile birlikte Türkiye’nin şairleri olarak ses veren 70 şair arkadaşımızın şiirlerini bir araya getirerek bu kitabı hazırladık.
Bir direnişin duygu ve düşünce yanını temsil eden insanlar, bütün dünyaya seslerini duyurdular artık. Bütün dünya onların ağzından Siyonizmin oynadığı çirkin oyunları, yersiz yurtsuz bırakılmış suçsuz insanların çektiklerini şairler olarak anlatmak gerekiyordu. Filistin kavga şairleri bir yandan birer savaşçı, bir yandan da dünya kamuoyu önünde birer doğrulayıcı olarak kitaptaki yerlerini aldılar.
İsrail terör devletinin, Filistin halkına karşı, öncekilerden daha kanlı bir katliam yürüttüğü bu günlerde, şiirle mücadele eden şairlerin şiirlerinden bir demet aldık buraya. İşgale, köleleştirmeye, kitlesel katliamlara karşı direnişin soluğunu taşıyan bu şiirler, bir dayanışma çağrısıdır aynı zamanda.”